Mire figyelj ha egyedül mész túrázni

2022.04.08

Pár hasznos információ mi legyen nálad és mire figyelj ha egyedül mész túrázni!

-Mindig legyen nálad minimum 2-3 liter víz. Attól függ milyen hosszú túrára mész.

-Legyen nálad szendvics vagy energia szelet. Fontos az energia pótlása az evezés alatt. Főleg ha hosszabb túrát tervezel a vízen és nem ismered a környéket. Ajánlott előtte tájékozódni hol lehet a vízről előbb kiszállni ha bármi történne. Esetleges éttermek, büfék vannak e a tervezett útvonalon, hogy tudjál frissíteni ha szükséged lenne rá.

-Mindig nézd meg milyen időjárást ígérnek a supozás alatt. Ne feledjük a természet és a víz az úr. Nem mi vagyunk a mindenható.:) Vannak helyszínek ahol a viharjelzésekre is figyelni kell.( pl: ha tavakra mész evezni)


-Viharjelzésekre figyeljünk : 
•Elsőfokú viharjelzésnél  percenként 45 felvillanás jelzi a veszélyt. Ilyenkor csak a parttól számított 500 méteren belül szabad a vízben tartózkódni. /Ilyenkor 40 km/h és 60 km/h várható a szélerősség/

•Másodfokú viharjelzésnél a lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos a vízben tartózkodni. /Ilyenkor 60 km/h széllőkésekre figyelmeztet /

-Legyen nálad feltöltve a telefon és legyen nálad  powerbank, hogy mindig elérhető legyél és te is akar tájékozodni tudjál merre jársz illetve te is bárkit tudjál hívni ha bármi történne.

-Évszakoknak megfelelő öltözet. Nyáron: sapka a nagy meleg ellen, naptej. Télen és hűvösebb időben megfelelő technikai ruházat és váltó ruha a sup elején. Enni és inni nem kér de hasznos ha vizes lennél hidegebb időjárásban. 

-Vízhatlan táska amibe a  cuccaidat, váltóruha, étel, kulcsok, értékeidet biztonságban tudhatod.  Mi például :imádjuk a Mad Mankey egyedi készítésű vízhatlan táskáit. Amit nálunk is megtudtok vásárolni a túrákon. https://www.madmonkey.hu/

Mi imádjuk a Mad MONKEY vízhatlan táskáit
Mi imádjuk a Mad MONKEY vízhatlan táskáit

-Mentőmellény!!!!!! Hazánkban már szinte minden helyen kötelező hordanunk.

-Úszástudás ...megfelelő vízbiztonság elengedhetetlen ha supozni mész. Ha nem tudsz úszni ne menj vízre. 

-Leash téma: természetesen sok mindre jó. Kikötésre, stb....viszont vannak akik azt mondják minden vízre használd. Én ezzel nem értek egyet. Ha a leash biztoságot ad, tavakon használd /bár ha olyan szeles időjárás van, hogy attól félsz elfujja a deszkádat a szél akkor már rég nem lehetnél a vizen ;) de folyóvizen jobb mellőzni. Főleg ahol gyorsfolyasú a víz, örvényes. Gondolod végig ....véletlenül bele esel a vízbe főleg ha szűk helyen evezél ....valami belogó fa van a víz alatt vagy bármi egyéb amibe elakad a leash .....nagy lélekjelenlétnek kell lenni ahhoz, hogy arra gondolj, hogy gyorsan leold a bokádról a pórázt./pl: Duna-Budapesti szakasza, Ipoly/. /Túrázoknál látjuk, hogy sokan még akkor is elfelejtik levenni amikor a vízről kiszállnak /ami akar balesetveszélyes is lehet. / Az új jogszabály szerint lehetséges a Balatonon és a Tisza-tavon kötelező használata amit nem értek miért/ mivel állóvíz és nem a tengeren, nyílt vizen supozunk ahol a víz allandó mozgásban és elsodorhatná a supot a közelünkből. Ahogy jeleztük viharos időjárásban pedig már nem lehetnék vizen./ 

-Nagyon fontos, hogy mindig tudja valaki merre túrázol. Családtag, rokon, barát.

-Télen mindig vízpart közelében evezz. Ha bármi történne minél gyorsabban a  szárazföldre tudjál menni. (pl: hirtelen időjárás változás, sérül a supod esetleg veled történik valami.

-Legyen felírva a helyi vízimentők esetleg rendészet telefonszáma, hogy segítséget tudjál kérni ha bármi váratlan szituáció történne.

-Indulás előtt mindig ellenőrizd a felszerelésedet és csomagjaidat , hogy minden szükséges holmi nálad van e és a sup, evező, pumpád működik és minden rendben velük.

-Fontos evezni megfelelő látási viszonyok mellett lehetséges. Szürkületben és este már nem lehetünk a vízen.

 -Mindig ügyelj és vigyázz az eveződre mivel az egyik legfontosabb eszközünk a vizen. Ha elhagyod a vizen lehet hosszú és fárasztó út vár rád:) Surf úszásban sup deszkán nem túl gyors a temponk. Tuti nem fogunk hasítani a vizen ;) 


Plusz információ:

- Vízben lévő műtárgyba,  megkapaszkodni, kikötni szigorúan tilos./pl: bólya, hajó poonton stb

- Hajózási útvonalat nem zavarhatod nem  akadályozhatod.
- Figyelj arra ha a víz egyik oldaláról a másik oldalra szeretnél átevezni, nézz körbe alapossan és minnél előbb illetve minnél gyorsabban közlekedj a kiszemelt helyen. Ügyelj arra, hogy nem e jön teherhajó, komp, motoroshajó ami gyorsabb halad nálad illetve  erősebb nálad. 
- Nem rossz ha tudod a hajók  hangjelzéseit : 

•1 hosszú hang - figyelem
•1rövid hang     - jobbra tartok 
•2 rövid hang - balra tartok 
•3 rövid hang - hátrafelé tartok 
•4 rövid hang - műveketképtelen vagyok  
•Ismételet 1 rövid és 1 hosszú hangjelzés :  tartsd magad távol tőlem

•Nagyon rövid hangok sorozata : összeütközés veszélye áll fent 
•Ismételt hosszú hangok : vészjelzés


Mesés túrázásokat kívánok...persze ha társaságban szeretnél töltődni várlak szeretettel!